Werkwijze
Kanker komt net als in de algemene bevolking ook voor bij mensen met een verstandelijke beperking (VB). Door verschillen in hoe klachten zich uiten, wordt kanker bij mensen met VB vaak later ontdekt. Dit kan leiden tot ernstigere vormen van kanker en meer complicaties. Daarnaast worden kankerdiagnoses niet altijd goed vastgelegd in dossiers, waardoor belangrijke informatie ontbreekt. Dit kan de herkenning van een terugkeer van kanker en de nazorg bemoeilijken.
Om dit te verbeteren, kan tekstanalyse van dossiergegevens helpen. Met Text Mining kunnen symptomen die bij kanker horen, in grote hoeveelheden verslagen worden herkend. Dit geeft een beter overzicht van hoe kanker zich bij mensen met VB presenteert en helpt om kanker sneller te herkennen. Daarnaast kan tekstanalyse bijdragen aan vollediger registraties van kankerdiagnoses. Dit zorgt voor een beter beeld van de ziekte bij mensen met VB en kan leiden tot eerdere behandeling, waardoor ernstige complicaties worden voorkomen.
Onze aanpak is gebaseerd op het gebruik van diverse databronnen en geavanceerde algoritmen om betrouwbare en nauwkeurige inzichten te genereren. Wij werken nauw samen met zorgorganisaties, beleidsmakers en onderzoekers om data op een veilige en effectieve manier te delen en te analyseren. Onze data-infrastructuur stelt zorgverleners in staat om efficiënter en evidence-based te werken, wat resulteert in betere zorguitkomsten voor cliënten.
Eerdere publicaties over dit onderwerp zijn te vinden op de website van Sterker op eigen benen.
Resultaten en voordelen
01
Betere zorgkwaliteit
Het voorspellingsmodel draagt bij aan een hogere zorgkwaliteit doordat kanker sneller herkend en behandeld kan worden.
02
Efficiëntie
Wanneer kanker eerder opgemerkt en behandeld wordt, wordt voorkomen dat vergelijkbare opmerkingen in het ECD telkens worden herhaald, maar niet worden opgepakt.
03
Kostenbesparing
Een eerdere behandeling van kanker is succesvoller en goedkoper dan een latere.